Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΞΗΡΟΛΙΜΝΙΩΤΕΣ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.


Συνεχίζεται  η συλλογή δηλώσεων Κτηματογράφησης, με τους πολίτες να έχουν στην διάθεσή τους τέσσερις μήνες.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνικό Κτηματολόγιο,  όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των προκαποδιστριακών Ο.Τ.Α. Δήμων της Π.Ε. Κοζάνης και των Π.Ε. Αργολίδας και Αρκαδίας, θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 7 Οκτωβρίου 2014 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 7 Ιανουαρίου 2015 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται
Η υποβολή της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι απλή και τα έγγραφα που χρειάζεται να καταθέσουν οι πολίτες είναι λίγα. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν που είναι το ακίνητό τους, ώστε να μπορούν να το εντοπίσουν πάνω στους χάρτες, γιατί πολλές φορές η περιγραφή του ακινήτου στον τίτλο ιδιοκτησίας δεν είναι επαρκής για τον εντοπισμό του.
Εκτός από το έντυπο της δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) που θα το προμηθευτεί από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr, θα χρειαστεί να καταθέσουν:
α) Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα (π.χ. συμβόλαιο)
β) Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του
γ) Τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου
δ) Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
Στην περίπτωση που το δικαίωμά σας το έχετε αποκτήσει με χρησικτησία, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, θα χρειαστεί να υποβάλετε διάφορα έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ, μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, κλπ).
Όσον αφορά τώρα στον εντοπισμό ενός ακινήτου πάνω σε χάρτη είναι μία εύκολη διαδικασία, όταν πρόκειται για περιοχές δομημένες, δηλ. όπου υπάρχει οδός και αριθμός. Στις αγροτικές περιοχές, όμως, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Για τον εντοπισμό αυτό, βοηθούν πολύ τα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα («εξαρτημένα τοπογραφικά»), τα οποία διαθέτουν συντεταγμένες χ και ψ στο Εθνικό Σύστημα συντεταγμένων, που χρησιμοποιεί και το Κτηματολόγιο.
Εφόσον υπάρχει τέτοιου τύπου τοπογραφικό η προσκόμισή του είναι υποχρεωτική. Σε κάθε περίπτωση, είναι υποχρεωτική η επισύναψη οποιουδήποτε τύπου τοπογραφικού διαγράμματος (έστω και παλαιάς χρονολογίας), εφόσον: 1) το αναφέρει το συμβόλαιό ιδιοκτησίας, 2) ο ιδιοκτήτης επικαλείται χρησικτησία σε αγροτεμάχιο / οικόπεδο, 3)  έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό), 4) έχει συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία)
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να εντοπίσουν το ακίνητό τους με τους εξής ανέξοδους τρόπους:
α)  Μέσω της «Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών», που παρέχει δωρεάν η ΕΚΧΑ ΑΕ
από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr. Επιλέγοντας Νομό και ΟΤΑ, οι πολίτες μπορούν να περιηγηθούν στην περιοχή που τους ενδιαφέρει και:
να βρουν το ακίνητό τους
να τοποθετήσουν στον χάρτη τα όριά του (να σχεδιάσουν ένα σκαρίφημα)
- να μετρήσουν τις διαστάσεις και το εμβαδόν του και
να εκτυπώσουν την εικόνα για να την υποβάλουν μαζί με τη δήλωσή τους.
Η εφαρμογή διαθέτει ένα ειδικό εργαλείο info, με το πάτημα του οποίου εμφανίζονται στον χάρτη οδοί, οικισμοί και σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (π.χ. όνομα εκκλησίας, δημαρχείου, σχολείου). Με τον τρόπο αυτό, η περιήγηση και η αναζήτηση περιοχών γίνονται ευκολότερα.
β)  Με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, που μπορούν να κάνουν ακόμα και μόνοι τους για να εντοπίσουν σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου τους.
Οι περιοχές
 μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι δηλώσεις μπορούν να κατατίθενται από Δευτέρα – Παρασκευή (08.00-16.00). Αναλυτικά οι περιοχές.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΟΤΑ:
Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιανής, Ακρινής, Αλωνακίων, Αμυγδαλέας, Ανθοτόπου, Άνω Κόμης, Βατερού, Δρεπάνου, Εξοχής, Καισαρείας, Καλαμιάς, Καπνοχωρίου, Κάτω Κόμης, Κερασέας, Κλείτου, Κοιλάδος, Κοντοβουνίου, Λευκοπηγής, Λιβερών, Λυγερής, Μαυροδενδρίου, Μεταμορφώσεως, Ξηρολίμνης, Οινόης, Πετρανών, Πολυμύλου, Ποντοκόμης, Πρωτοχωρίου, Πτελέας, Ροδιανής, Ρυακίου, Ρυμνίου, Σιδέρα, Σκήτης, Σπάρτου, Φιλιππούπολης, Χαραυγής, Χρωμίου, Τέως Κοινότητα Αργίλου, Τέως Κοινότητα Νέας Νικόπολης
ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΑΡΜΟΔΙOY ΓΡΑΦΕΙOY ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ: Μαργαρίτη Δήμτσα 19, Κοζάνη

ΑΠΟ : http://www.crashonline.gr/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B5/

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων