Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το βιβλίο του Ξηρολιμνιώτη Χριστοφορίδη Χριστόφορου και της Έλσας Γαλανίδου ''ΣΑΧΤΑΡΙΤΣΑ-ΜΑΡΙΤΣΑ''.

 

Περίληψη

Από δύο ποντιακά παραμύθια συλλογής Σίμου Λιανίδη, που περιέχονται στις εκδόσεις του "Αρχείον Πόντου" της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (Ε.Π.Μ.) (Παράρτημα 5/1962 σελίδες 90-108 και 380-396), έγινε η θεατρική διασκευή της Σταχτοπούτας, που στα ποντιακά λέγεται Σαχταρίτσα (από το σαχτάρ = στάχτη). Ο μύθος του βασιλόπουλου ή αρχοντόπουλου που παντρεύεται τη φτωχή αλλά πεντάμορφη κόρη είναι παγκόσμιος. Υπάρχουν βέβαια πολλές παραλλαγές και μάλιστα στην εποχή μας έχουν γυριστεί κινηματογραφικές ταινίες ή έγιναν θεατρικά έργα με αυτό το θέμα. Στα παραμύθια κρύβονται πολλά ήθη και έθιμα από τις παλιές πρωτόγονες εποχές. Στη διασκευή που έγινε αποφεύχθηκαν οι ωμότητες που υπάρχουν σ' αυτά. Παρουσιάζονται οι δύο αδελφές από την ίδια μάνα και τον ίδιο πατέρα, που όταν έμεινε χήρος ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε τρίτη κόρη, τη Μαρίτσα. Τελικά τα τρία κορίτσια ορφάνεψαν και έμειναν μόνα. Τότε οι δύο παραδελφές της Μαρίτσας άρχισαν να τεμπελιάζουν, να ξενογυρίζουν σε χαρτορίχτρες και στις γειτονιές και να φορτώνουν όλες τις δουλειές στη Μαρίτσα, που πια δεν είχε όνομα γι' αυτές και την έβγαλαν Σαχταρίτσα, γιατί συνήθως καθότανε στο τζάκι και ανακάτευε τις στάχτες (τα σαχτάρα). [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης



Δυό λόγια για τους συγγραφείς :

ΓΑΛΑΝΙΔΟΥ ΜΠΑΛΦΟΥΣΙΑ ΕΛΣΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ


 Η Ελισάβετ (Έλσα) Γαλανίδου - Μπαλφούσια γεννήθηκε στον Πειραιά από γονείς πρόσφυγες Ποντίους της πρώτης γενιάς. Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (τμήμα κλασικό). Σταδιοδρόμησε στην ιδιωτική εκπαίδευση και συνταξιοδοτήθηκε ως λυκειάρχης. Στην αρχή ασχολήθηκε με θέματα Ιστορίας και Λαογραφίας της Ηπείρου. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση του βυζαντινολόγου Οδυσσέα Λαμψίδη, Προέδρου επί σειρά ετών της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, άρχισε και συνέχισε να ασχολείται με τα θέματα του ποντιακού Ελληνισμού. Για τη δράση της και τη μεγάλη προσφορά της στα ποντιακά σωματεία, έχει βραβευτεί με τιμητικά διπλώματα. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και μέλος ποντιακών σωματείων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Συνεργάζεται με διάφορα ποντιακά έντυπα.

Ο Χριστόφορος Ευσταθίου Χριστοφορίδης, Οικογεν. παρωνύμι "Σάρπογλης" γεννήθηκε στην Ξηρολίμνη Κοζάνης το 1927. Σπούδασε Γεωπονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σταδιοδρόμησε στην Κεντρική Υπηρέσια του Υπουργέιου Γεωργίας στην Αθήνα. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ποντιακή διάλεκτο. Επιμελήθηκε και εξέδωσε σε τρία βιβλία τα γραπτά κείμενα του πατέρα του με τον γενικό τίτλο "Μαύρα καιρούς και μαύρα ημέρας". Στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α) προσέφερε υπηρεσίες ως Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος επί μιαν τριακονταετίαν. Επίσης προσέφερε υπηρεσίες ως Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος στο Σύνδεσμο Κοζανιτών Αθηνών " Ο Λασσάνης" πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Επιμελήθηκε για είκοσι χρόνια της έκδοσης του περιοδικού "ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΒΗΜΑ" της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης.

Σχόλια




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗ

Δείτε ποιός γιορτάζει σήμερα

email ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - contact email

xirolimni2@yahoo.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων